سنگ نگاره ها

ساخت وبلاگ

سنگ نگاره های باستانی و نقش آنها در توسعه صنعت گردشگری و اشتغال زایی روستاهای شهرستان فریمان

گزارش ارسالی: حسن صادقی یونسی
آبان ۱۴۰۲

از آنجایی که مبانی این آثار ارزشمند، متعلق به ایران است، بنابراین دانشگاه ها، مراکز علمی و مسوولان مربوطه باید در این زمینه اطلاعات خود را افزایش دهند، چرا که سنگ نگاره ها، کهن ترین مبانی خط، اندیشه و هنر ایران را به جهان معرفی می کنند و درآمدزایی و کارآفرینی فراوانی به دنبال خواهند داشت.

کشوری مانند قزاقستان که تنها 719 نمونه سنگ نگاره کشف کرده است، از این راه سالیانه 2 میلیارد دلار درآمد زایی دارد، در حالی که در ایران و در فرضا منطقه محدودی چون «تِیمَره» بیش از 21 هزار نمونه کشف شده که قدمت برخی از آنها 40 هزار و 800 سال است. در غارهای لرستان نیز نمونه رنگین نگاره هایی با قدمت 40 هزار سال وجود دارد که بی شک منابع خوبی برای رونق گردشگری، درآمد و اشتغال زایی به شمار می روند.

تاکنون بیش از 50 هزار نمونه سنگ نگاره در 24 استان کشور کشف شده اما کوچک ترین درآمدزایی از آن حاصل نشده است. متاسفانه سنگ نگاره های کشور مهجور مانده اند و هرازگاهی به دست معدن کاران و در مسیر سد و جاده سازی ها، انبوهی از آنها از میان می روند.در شهرستان فریمان بخصوص روستاهای نرگ و اقرعلیا در بخش مرکزی و روستای رزمگاه در بخش قلندرآباد بخاطر دارا بودن سنگ نگاره ها ؛نیازمنداست اگر ثبت ملی نیست... ثبت ملی بشوند و در بروشورها و سایت های گردشگری معرفی شوند.با توجه به اینکه بیشتر این آثار در روستاها پراکنده هستند، می توان از آن در جهت جلوگیری از مهاجرت روستاییان بهره مند شد، برای مثال از خانه های روستایی برای اقامت گردشگران استفاده و از این راه، جوانان را مشغول به کار کرد و نیز بومگردی های موجود در شهرستان را به گردشگران معرفی نمود . عملی شدن این طرح ها نیاز به حمایت دارد و نگاه ها باید به این موضوع اندیشمندانه باشد.
در تاریخ چهاردهم آبان ما "ژئو تیم"
شامل افراد مشروحه ذیل از سنگواره های و سنگ نگاره ها(لیتو گراف) شهرستان بازدید نمودند
مجتبی قادری(دهیار روستای نرگ _بخش مرکزی)
صادق توکلی فریمانی(کارشناس علوم آزمایشگاهی و پیشکسوت دامپزشکی فریمان_مربی کوهنوردی)
طوبی صادقی یونسی(دانش آموخته کارشناسی ارشددانشگاه تربیت مدرس؛رشته هنر)
رضا صادقی یونسی(دانشجوی رشته ارتباط تصویری؛دانشگاه سوره تهران)
دانشور گرامی استاد اکرم سلاطینی اسلامیه(مدرس دانشگاه آزاد اسلامی مرکز فریمان)
دانشور گرامی استاد حسن صادقی یونسی(پیشکسوت و مدرس رشته جغرافیا و مدیریت گردشگری پیام نور فریمان)
احمد صالحی نژاد (دهیار روستای اقر علیا _بخش مرکزی)
*نتایج تحقیقات:
وجود آب فراوان، شكار و شرایط مناسب برای شكار همچنین وجود گدارها و دره‌های ژرف و قیف‌گونه، نخستین ابزارهای شكار، وجود غارها؛ لاشه‌سنگ‌های تیز و بومگاه‌های مناسب در گذشته‌های دور این گستره را به مكانی برای زیست و استقرار كانون انسانی (در شهرستان فریمان) تبدیل كرده بود.
بیشترین فراوانی نقش سنگ‌نگاره‌ها در شهرستان فریمان نقش بزكوهی است كه با طرح، سبك و در اندازه‌های گوناگون به شیوه‌ی كوبشی بر دیواره‌ی كوهها و دره‌های برروی صخره های(ورنی شده) نگاشته شده است. نقش بز كوهی در نزد ایرانیان باستان نمادی از یك فرشته است كه در زمان سختی‌ها ازسوی خدا به یاری انسان می‌شتابد.
بعضا نمادهای مانند شتر دوکوهانه و ...تفسیرهای دیگری دارند که در قسمت های بعد به آن می پردازیم.

+ نوشته شده در یکشنبه چهاردهم آبان ۱۴۰۲ ساعت 22:54 توسط حسن صادقی یونسی  | 

دوستداران محیط زیست فریمان ...
ما را در سایت دوستداران محیط زیست فریمان دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mzf89o بازدید : 33 تاريخ : سه شنبه 16 آبان 1402 ساعت: 16:57